«Французькі витребеньки»

  Повернувшись із літніх канікул, юний хімік виявив плісняву на забутому шматочку хліба. Опишіть, які корисні речовини можуть міститися в плісняві. Як за- лежить якісний та кількісний склад суміші сполук від типу вихідного хлібобулочного виробу та місця, у якому він знаходився? Запропонуйте методику отримання з цієї плісняви не менше трьох речовин, корисних у побуті.

Доповідь підготувала учениця 11 класу Соболь Анастасія.

Цвіллю прийнято називати мікроскопічні гриби, які утворюють певні нальоти на поверхнях органічних тіл, що викликають псування продуктів.

Утворюється пліснява там, де є для неї сприятливі умови: 20-30 градусів тепла і підвищена вологість. Втім ,може вражати в заморожені продукти, хоч і нечасто. Спори швидко проростають і так само швидко розмножуються. Їхня кількість обліковується мільярдами.

 Дослідження вчених довели, що спори цвілі можуть викликати лейкоз. Арахіс, уражений пліснявою, має таку концентрацію отруйних речовин, що здатен спровокувати рак. Існують такі види цвілі, котрі можуть стати причиною діатезів, алергій, астми. Особливо це актуально для жителів міст, котрі більшу частину свого життя проводять у закритих приміщеннях.

Люди   цікавляться, чим корисна цвіль для здоров’я. Спочатку для отримання антибіотиків в якості речовин, призначених для боротьби з бактеріями, використовували різні види цвілевих грибів. Всім відомо, що в роки другої світової війни пеніцилін, одержуваний з сумчастих грибів, сприяв порятунку   поранених і хворих людей.

Отже, плісняві гриби можуть мати корисні властивості. Крім того, вважається, що якщо на мармеладі або інших продуктах, для виробництва яких використовували багато цукру, з’явиться зверху трохи цвілі, то буде досить зняти її, і продукти можна вживати. У кожного цвілевого гриба є здатність виробляти отруйні речовини – митотоксины. Зіпсовані харчові продукти, покриті цвіллю, містять величезну кількість цих токсинів.

Чому хліб швидко пліснявіє? Найбільш поширена причина – порушення технології його виробництва і транспортування. Класична рецептура приготування передбачає тривалий процес бродіння опари – 12 годин. Виробники, щоб не нести збитки, скорочують його до 3-4 годин. Для цього в опару додаються хімічні добавки. Такий підхід позначається на якості готового хліба – тісто пропікається нерівномірно, хоча візуально цього не видно. На ранок на такий випічці проступає зелений грибок.

Друга причина – неправильне зберігання. Споживачі часто зберігають випічку в поліетиленових пакетах – цього робити не можна, тому що всередину не надходить повітря, створюється ідеальний мікроклімат для розвитку грибкових спор. Постійно закрита хлібник теж сприяє розвитку грибків. Спори вражають все борошняні вироби, що зберігаються в ній.

Деякі продукти завдяки плісняві стають тільки кращі. Плісневі грибки допомагають їм дозріти, розкривають їх смак і додають родзинку.

Сири з пліснявою

Для таких сирів характерні три види плісняви – блакитна, біла і червона. Блакитну плісняву транспортують всередину сиру для дозрівання, а біла і червона за певних умов повинні вирости на поверхні продукту.

При неправильному зберіганні навіть спочатку на запліснявілому продукті може вирости стороння небезпечна пліснява.

Соєвий соус

Бродіння соєвих бобів при виготовленні соусу відбувається під впливом грибків.В давнину у європейців, які хотіли приготувати такий соус, нічого не виходило саме через нерозуміння ролі цього грибка в азіатській рецептурі.

Користь: багатий амінокислотами, мінералами.

Вино

Токайські вина і деякі дорогі сорти французьких вин роблять з винограду з сірою пліснявою.  Пліснява допомагає винограду позбавитися від зайвої вологи і підвищити концентрацію цукру і кислоти.

Салямі

Пліснява, яка покриває салямі, виконує відразу декілька функцій: надає ковбасі своєрідного смаку, допомагає зберегти вагу продукту виступає природним консервантом і свідчить про те, що ковбаса успішно пройшла увесь процес дозрівання. Користь: натуральні складові.

  Антибіотик пеніцилін  широко застосовується в медицині, його добувають:

1.Синтетичним шляхом

2.Полусинтеничним

3.З природних матеріалів

Вирішальне значення має склад середовища, використовуваної в процесі ферментації. Кращим джерелом вуглецю є глюкоза. Глюкоза забезпечує зростання, необхідних для синтезу пеніциліну. Тому зазвичай стимулюють швидке зростання в перші 30-40 год, а потім додають глюкозу  Крім того,  додають фосфат, карбонат кальцію і фенілоцтової кислоти, так як вони необхідні для утворення молекули пеніциліну.

Нові антибіотики з унікальними властивостями і специфічністю можна отримати шляхом генно-інженерних маніпуляцій з генами, які беруть участь в біосинтезі вже відомих антибіотиків.

Стадії біосинтезу антибіотика

  1. Стадія біосинтезу (утворення) антибіотика. Це основний біологічний етап складного процесу одержання антибіотичної речовини. Головне завдання на цій стадії – створення оптимальних умов для розвитку продуцента й максимально можливого біосинтезу антибіотика.
  2. Стадії попередньої обробки культуральної рідини, клітин мікроорганізму й фільтрації. Ефективність стадії багато в чому визначається складом середовища для вирощування продуцента антибіотика, нагромадження біологічно активної речовини.
  3. Стадії виділення й очищення антибіотика. На цій стадії, застосовують різні методи виділення й очищення. Особливість цієї технологічної стадії визначається тим, що на першій стадії мають справу з невеликою концентрацією (~1 %) антибіотика в оброблюваному розчині, тоді як на наступних етапах його концентрація збільшується до 20-30 %.
  4. Стадії одержання готової продукції, виготовлення лікарських форм, розфасовки. Особливість стадії обумовлюється дуже високими вимогами до якості кінцевого продукту. У випадку випуску антибіотиків, призначених для ін’єкцій, препарати повинні бути стерильними.

Висновок:

В плісняві містяться:

Пеніцилін

Консерванти

Речовини, які підвищують концентрацію цукру

Корисні амінокислоти та мінерали

З використанням плісняви виготовляють ліки, сири, вина, соуси, салямі.

Adblock
detector